Kifid in de samenleving

Klanttevredenheid

Kifid werkt continu aan verbetering van de klachtbehandeling en de informatie uit klanttevredenheidsonderzoek bij consumenten helpt daarbij. Dat geeft informatie over wat goed gaat en wat beter kan.
In 2020 nam de gemiddelde waardering van consumenten voor Kifid toe tot een ruime 7. Dit blijkt uit het klanttevredenheidsonderzoek dat een onafhankelijk bureau uitvoert. In een op de vijf klachtzaken gaven consumenten een onvoldoende. In vier van de vijf klachtzaken gaven consumenten een waardering van 6 of hoger. Meer dan zes van de tien consumenten gaf Kifid een 8 of hoger. Met name de werkwijze van Kifid, de deskundigheid en klantgerichtheid van medewerkers en de communicatie door Kifid leiden tot tevredenheid.
Ook geven consumenten van wie de klacht is opgelost door bemiddeling gemiddeld genomen een hoge waardering.
Het merendeel van de consumenten (zeven van de tien) vindt dat Kifid laagdrempelig is, zo blijkt uit het onderzoek. En zes van de tien consumenten vinden Kifid objectief en onafhankelijk. Twee van de tien consumenten is het hier niet mee eens en twee van de tien consumenten heeft hierover geen uitgesproken mening. De waardering in 2020 is vergelijkbaar met die in 2019. 

Klachten over Kifid

Het aantal klachten over Kifid is in 2020 gedaald.
De klachtencoördinator van Kifid heeft
65 klachten ontvangen over Kifid; in 2019 waren dat er nog 84. Over de behandelduur wordt nauwelijks geklaagd, behalve als het gaat over beleggingsverzekeringsklachten. Aanleiding voor een klacht over Kifid is vaak een voor betrokken partij negatieve uitspraak.
Alle klachten zijn door de speciaal hiervoor aangestelde klachtencoördinator schriftelijk of telefonisch afgehandeld. Wat opvalt is dat er sprake is van een verharding in de communicatie door klagers. Klagers vinden het lastig om zich neer te leggen bij het antwoord van de klachtencoördinator van Kifid. Verbeterpunten zijn door Kifid opgepakt. Een voorbeeld is aandacht voor communicatie met een consument als deze een bindend advies wenst en de betrokken financiële dienstverlener is niet-bindend aangesloten. Dan kan er alleen sprake zijn van een bindend advies als de financiële dienstverlener bereid is om zich voor die specifieke klacht wel te binden aan een Kifid-uitspraak.

Herzieningsverzoeken

Ook het aantal herzieningsverzoeken was in 2020 aanmerkelijk lager dan in 2019. De klachtencoördinator heeft 14 verzoeken voor herziening van uitspraken van de Geschillencommissie geregistreerd. Consumenten of financiële dienstverleners zijn het dan niet eens met de inhoud of motivering van de uitspraak. Een herzieningsverzoek kan niet leiden tot een ander oordeel. Meestal gaan herzieningsverzoeken over mogelijke reken- of schrijffouten; is dat aan de orde dan wordt dit aangepast. De herzieningsverzoeken zijn schriftelijk afgehandeld.

In gesprek met …

Kifid vindt het belangrijk om met regelmaat in gesprek te zijn met belanghebbenden. Normaal gesproken vinden de stakeholderbijeenkomsten plaats in het kantoor van Kifid. In 2020 organiseerde Kifid diverse stakeholderbijeenkomsten, die vanwege corona-maatregelen online plaatsvonden.

In het najaar vond een bijeenkomst plaats met vertegenwoordigers van de volgende consumentenorganisaties: ACM, Consumentenbond, Nibud, Vereniging Eigen Huis en VEB. In dit overleg is gesproken over het Evaluatierapport Kifid van SEO en over trends en ontwikkelingen uit de klachtenpraktijk van Kifid. Consumentenorganisaties deelden met Kifid wat zij signaleerden in de financiële dienstverlening aan consumenten.

Kifid ging in het voor- en najaar in gesprek met vertegenwoordigers van de financiële brancheorganisaties: Adfiz, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD), Verbond van Verzekeraars en VV&A. In deze overleggen is eveneens gesproken over het Evaluatierapport Kifid van SEO en over trends en ontwikkelingen uit de Kifid-praktijk.

Kifid heeft in het jaar van de corona-maatregelen meer financiële dienstverleners bereid gevonden gebruik te gaan maken van het FD-portaal. Zodat de klachtbehandeling ook met financiële dienstverleners meer en meer digitaal kan plaatsvinden in plaats van per post.

Daarnaast voerde Kifid regelmatig overleg met het ministerie van Financiën. In het voor- en najaar zat Kifid met de toezichthouders AFM en DNB ‘online’ aan tafel. 

Vanwege het klachtenloket voor kleinzakelijke financiering en het klachtenloket voor alternatieve financiering onderhoudt Kifid contact met Stichting MKB Financiering. 

Het aantal ondernemersklachten bij Kifid is nog relatief gering. Zodra dit toeneemt, zal Kifid inzetten op versterking van de dialoog met vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties MKB-Nederland, LTO-Nederland, ONL en ZZP-Nederland.

De voorzitter van de Geschillencommissie en medewerkers van Kifid verzorgden op uitnodiging van brancheorganisaties, assurantieclubs en kennisinstellingen meerdere presentaties. Mensen willen leren van de Kifid-praktijk. Hoe gaat de klachtbehandeling bij Kifid in zijn werk? Wat is er te leren van Kifid-uitspraken? Hoe kun je een klacht zelf oplossen en een procedure bij Kifid of de rechter voorkomen? 

Maatschappelijk actief

Kifid is al enige jaren partner van JINC. Een organisatie die jongeren met een sociaaleconomische achterstand helpt aan een betere kans op de arbeidsmarkt. Vanwege corona-maatregelen werken de Kifid-medewerkers voornamelijk vanuit huis. Hierdoor was het niet mogelijk om voorgenomen Bliksemstages bij Kifid te organiseren in 2020.

Internationaal

Kifid is lid van het Europese netwerk van organisaties voor alternatieve financiële geschilbeslechting (FIN-NET). Als gevolg van corona-maatregelen zijn de bijeenkomsten in Brussel komen te vervallen. In plaats daarvan hebben medewerkers van de Europese Commissie in online-bijeenkomsten deelnemers van het netwerk, waaronder Kifid, geïnformeerd over nieuwe of te verwachten Europese regelgeving.

De jaarlijkse bijeenkomst van INFO, het internationale netwerk van financiële ombudsmannen en -vrouwen uit de hele wereld, is uitgesteld naar 2021. De voorzitter van de Geschillencommissie is lid van INFO Network. Kifid kent geen aparte ombudspersoon; de ombudsfunctie wordt vervuld door de secretarissen en leden van de Geschillencommissie. Het blijft daarom van toegevoegde waarde om met financiële ombudsmensen uit andere landen ervaringen uit te wisselen op het gebied van bemiddelen en schikken.

Zichtbaarheid

Kifid werkt continu aan behoud en versterking van naamsbekendheid. Het is belangrijk dat consumenten en kleinzakelijke ondernemers met een financiële klacht Kifid weten te vinden. Met nieuwsberichten, columns en interviews vestigt het klachteninstituut gedurende het gehele jaar de aandacht op belangwekkende uitspraken en ontwikkelingen in de organisatie. 

Dagelijks bezoeken rond de 550 mensen de website van Kifid. Naast de homepage gaat de interesse voornamelijk uit naar de Kifid-uitspraken en hoe mensen een klacht kunnen indienen. Sinds juli 2020 publiceert Kifid maandelijks een kennisdocument. Het geeft de lezers inzicht in hoe Kifid met klachten over een bepaald onderwerp omgaat. Dit kan mensen helpen bij de voorbereiding van hun klachtzaak.

Kifid gebruikt LinkedIn en Twitter om nieuwsberichten en vacatures onder de aandacht te brengen van haar volgers en andere geïnteresseerden. In 2020 wist Kifid ruim 2.000 nieuwe volgers aan zich te binden via LinkedIn. Het totaal aantal volgers was ruim 6.500 eind 2020. Op Twitter heeft Kifid ruim 600 volgers.

Eveline Ruinaard, voorzitter van de Geschillencommissie, kreeg in 2020 ruimte op het platform Banken.nl voor een toelichting op het Jaarverslag 2019. Daarbij ook aandacht voor trends en ontwikkelingen uit de praktijk van bank- en hypotheekklachten bij Kifid.

ZZP Servicedesk liet de voorzitter van de Geschillencommissie aan het woord over de werkwijze van Kifid. En meer in het bijzonder met welke klachten kleinzakelijke ondernemers bij Kifid terecht kunnen en wat zij van het klachteninstituut kunnen verwachten.

Op uitnodiging van de am:redactie schreef Eveline Ruinaard in 2020 voor ieder magazine een column. Deze columns zijn behalve in het magazine ook online gepubliceerd en door Kifid op haar sociale mediakanalen verspreid. Daarnaast publiceerde amweb.nl een interview met de voorzitter Geschillencommissie en de vicevoorzitter van de afdeling Verzekeringen over de meerwaarde van bemiddelen en schikken bij Kifid. En Eveline Ruinaard was gast ‘Op de bank van Jort’ tijdens de online ‘Week van AM’ gericht op de financiële sector.

Voor het tijdschrift voor geneeskundig adviseurs in particuliere verzekeringszaken, GAV-scoop, schreef Kifid een artikel over de alternatieve geschiloplossing door Kifid. 

In de Geld-rubriek van De Telegraaf en consumentenrubrieken zoals Geld&Recht van Plus/PlusOnline en de Geldgids van de Consumentenbond verschenen in 2020 met regelmaat publicaties naar aanleiding van nieuwsberichten en uitspraken van Kifid. Ook in nieuwsbrieven, op tv en op de website van Radar en Kassa was er aandacht voor meerdere uitspraken van Kifid. Begin 2020 was Eveline Ruinaard te gast in Radar om een toelichting te geven op de klachtbehandeling door Kifid.

In vakmedia zoals am:web en vvp-online is er wekelijks aandacht voor Kifid. Overwegend in de vorm van berichten over uitspraken van Kifid. 

In totaal kreeg Kifid in 2020 ruim 1 miljoen vermeldingen in online berichtgeving. Op sociale mediakanalen werd Kifid ruim 2.800 keer genoemd.